tisdag 17 mars 2009

Vårt planerade hus

Det slog mig när jag berättade att jag börjat fundera på om vi skulle bygga ett mindre hus än det vi planerat, att jag inte ens visat ritningarna på vårt drömhem!

Plockade fram dem häromdagen, och jag blir så förvirrad! Hade glömt hur allt såg ut, hur underbart det är enligt mig...

Ska vi bygga våra (mina) drömmars hem, huset som i min värld är perfekt, eller ska vi bygga ett mindre hus, mer ekonomiskt och "realistiskt", som får vara "det näst bästa"?

Det är så svårt, men vi behöver ju inte bestämma oss nu! Nu tar vi det bara lugnt och koncentrerar oss på garaget, vill inte stressa fram något och sedan ångra oss!

Har fotat av ritningarna, så de är gråa och otydliga, men bättre än inget alls kanske? :)
kk

Husets framsida

Borde egentligen vara två fönster på var sida om kvisten, men det hade inneburit 5 fönster i köket, vilket blev för mycket...

Baksida

För mig var det viktigt att utsidan ser enhetlig ut med fönstren på jämna avstånd! :)

Bottenplan

Mina drömmars kök, över hela ena gaveln. Vedspis i köket, och kakelugn i vardagsrummet. Hjälpköket är lite litet och opraktiskt kanske, men jag bryr mig inte, det finns viktigare saker ;)

Övre våningen

Den är provisoriskt planerat, de små rummen på vänster sida kommer att gå ända ut till ytterväggen, likaså sovrums-väggen vid sängen. I badrummet ska jag ligga i tassbadkaret och kika ut genom golvfönstren... :)

Det är inplanerat plankgolv i hela huset, förutom våtutrymmena då, pärlspont på väggarna, en härlig inbyggd trappa, och allt känns perfekt! :)

Ska jag verkligen ge upp drömmen om vårt hem?

Tycker det är så svårt, känner mig så materialistisk och onödig, folk har bott i små skrymslen med hur många barn som helst, och jag vill bara ha stort och vräkigt...

Tåls verkligen att tänka över hur vi ska ha det!

Ha det riktigt gott! :)

Tillägg: Orsaken till att övre våningen är provisoriskt planerad är att vi ska inreda den först senare, när vi är i större behov av de utrymmena!

30 kommentarer:

klipposfia sa...

Men oj vilket fint hus ni har planerat!!! ser verkligen perfekt ut! Ibland önskar jag att vi byggt nytt också, man har så många fler möjligheter då, kan verkligen laga som man vill. Med gammalt måste man hela tiden anpassa till vad som redan finns. Förstår nog att du funderar, men det tror jag nog alla gör. Sen man tagit ett beslut brukar det nog fixa sig:) Hade själv jätteångest över banklånet men sen glömmer man även det....trodde jag aldrig!

Janna sa...

Oj den ritningen var något för mig... Gillar den skarpt... Men man förstår ju att det blir ingen billig sak så nog tåls det att tänka på...

Ångrar nog ofta att vi inte byggde i gammal stil men ändå nytt men när man fösöker att lånet inte skall fara upp över öronen så blev det som det blev och i vardagen duger det bra som det är...

Ha de bra...
H. från björkbacka!

sabina sa...

Vad roligt att få se ritningarna! Jag skulle nog hålla fast vid drömmen om det bara är möjligt, ni kan ju göra som vi.... Vi byggde nedervåningen först och sen när vi verkligen behövde vinden så gjorde vi den klar. Då får man spritt kostnaderna lite fast man måste leva med byggdamma ett tag... Hoppas ni kommer fram till rätt beslut!

Lantliga drömmar sa...

Janna: Ja usch, det är ju lånet som är värst! Skulle vara så otroligt enkelt om man bara var miljonär! ;)
Ert hus är ju så fint tycker jag! Vi borde komma och spana in er vind nångång, jag har faktiskt inte varit inne sedan ni grundmålade panelen där uppe...! :)

Maria sa...

Ja, du...förstår ditt dilemma, speciellt med tanke på att ni inte är så många i ert hushåll (men man vet ju aldrig hur det ser ut om 5 år)
Men jag skulle ev planera in tassbadkaret på nedrevåningen och SKIPPA att överhuvudtaget bygga nåt på övrevåningen....lämna den som en kallvind tills ni behöver den! Nedrevåningen ser ju helt fantastisk ut, inget extra där som man skulle kunna pruta bort!

PS.....tassbadkar kan man leva utan, fråga mej ;O) har verkligen länge drömt om ett sånt men helt skippat tanken om att äga ett...

Maria sa...

En sak man skulle spara pengar på är ju att lämna bort kvisten och bygga liknande kvist som Gammelgårds......för er hall ser ju stor ut och där ryms säkert ett vackert kläskåp och hängare mm.....alltså man skulle komma direkt in i hallen :O)

(och sen då ni bygger på vinden så fixar ni en liten piskbalkong som vi har, sååå SNYGGT (okej,inte men det överlever man))

Maria sa...

Badar ni bastu då? kan ni inte ha ett lyx spa med ljuvligt badkar istället för bastu...el är ni som vi som njuter av bastuvärmen en kall vinterkväll?

Maria sa...

Ha haa...jag som tyckte mina ideér var helt genealiska! Men smaken e som baken...delad :O)

Anonym sa...

Nää, ge inte upp din dröm!!! Huset ser och kommer att bli alldeles underbart!! Men jag håller med Maria, lämna vinden oinredd tills ni behöver den.
Vi har ju inte inrett vinden ännu, och jag har bara väntat o väntat att gubben ska säga att vi ska ta itu med den. Men på senaste tiden har jag faktiskt börjat fundera, behöver vi den? Ida har ännu inget eget rum, och vi har inget arbetsrum..och bara ett badrum. (o inget tassbadkar :))Men det funkar!! Jag vill inte ha en massa onödiga ytor som ska städas för jämnan! Såå vi får se hur det blir med vinden hos oss :)

Tyvärr ser det ut som om jag inte kan komma på bloggträffen på torsdag:(( MEN du kommer att få dina produkter iallafall! Malena sku besöka vårt lager ikväll, och hon tar med dina produkter till dig!:) Så får du börja städningen!:)

Lundagård sa...

Frågar du mig så tycker jag inte att huset ser stort ut :) håller med de övriga, börja med att bygga nedre våningen först. Det kommer vi också att göra nu, ett rum i taget fast vi hade tänkt att också göra vinden på samma gång först. Tänker ofta likadant, att vi inte behöver så stort men å andra sidan gillar vi verkligen hemmet som plats och det är en sak vi prioriterar framom t.ex. att resa.
Angående färgen, har du dränkt in insidan med linolja först också? Du kan också blanda ut färgen med linolja (målaren som demonstrerade fasadmålning på den föreläsningsdag vi deltog i blandade ut färgen rejält med linolja och även en del terpentin) så får du lite samma effekt och så är den inte så trög att stryka ut.
Boken du tipsade om har jag sett men inte läst, tror definitivt att den är läsvärd och skall sätta den på min "läslista".

matilda sa...

enormt svårt sådant här och det är ju sist och slutligen NI som kommer fram tilll det rätta beslutet! huvudsaken är ju att det känns bra för er :)
har läst vad dom andra skrivit och det slog mig hur totalt olika man prioriterar, men det är ju så det är, vi är ju olika och tur är väl det!
jag skulle gärna ha ett litet hus med en mysig trädgård och en utebastu. banklån skrämmer mig, det finns så mycket mer jag vill göra än att bara betala av det... men man kommer ju troligtvis över det också!
viktigast är ju ändå att man själv trivs med hur man har det!

planeringen på ert hus ser härlig ut med mycket ytor. på min lista ligger dock skild stor tvättstuga högt upp på listan, men jag vill också ha ett stor härligt kök som du får om ni bygger dethär huset! det är ju mycket att tänka på, men ni har ju tid på er :)
blev mycket virrvarr tankar här ;)

hoppas vi ses imorgon på bloggträffen!

Anonym sa...

de ser ju jätte jätte fint ut. :) Hoppas du har det bra. Vi skulle behöva träffas, längesen sist. Men du kanske skall på bloggträffen imårgon, så då syns vi. Ha de fint och sköt om dej. Kram

Janna sa...

Ja välkommen bara... Det är ju faktist er tur... Skall till Ikea på lördag, hoppas på att hitta nåt att pryda vinden med, den är så stel ännu. Har inte orkat, hunnit eller brytt mig men snart kanske... ;-)

Lantliga drömmar sa...

Janna: Hoppas du hittar något du blir riktigt nöjd med! Funderade tidigare om jag också skulle ha kommit med till ikea, men jag ska nog bara ta och njuta av att vi båda är lediga samtidigt! (första gånger på närmare 2 månader tror jag...) :)

Maria sa...

Troligtvis tar jag egen bil ikväll....har en massa ärenden före :O) Men hur som helst så syns vi där!

Mitt nya vita hem sa...

Jag skickade meddelande till dig fick du det,eller skickade jag till fel person? :)

Har ledig plats i bilen om di vill med?

Maria sa...

Ha haa...tror jag med!

Ska bli så roligt imorgon :O) Alltid roligt med Ikea, vare sej man köper nåt eller inte. . .

Galleri MochB sa...

Intressant att äntligen få se dina drömmar! Rätt liknande vårt som du sagt tidigare, men ändå olika. Härligt med vedspis i köket. Det saknar jag. Tycker du skall följa dina drömmar! Banklånet är hutlöst stort, men man får prioritera andra saker istället sen... Kanske inte resa vida världen omkring, men man har ju sitt vackra hus att spendera tiden i... :O) Vi skippade gästtoan, så vi har bara ett badrum med wc:n nere och det funkar bra. Tassbadkaret har vi också uppe och det är i flitig användning, och även bastun så behåll dem båda. Sen har vi ju heller inte de där små fönstren men däremot takkupor åt båda hållen (så det går väl ut på ett...) Och jag tycker det är smart att lämna vinden oinredd tillsvidare, för nu behöver ni den inte. Men vi behöver den absolut med 2 barn i huset. Och begär in offerter från flera husfirmor, om ni ämnar köpa det den vägen. Vi köpte skalet färdigt, men gjorde allt invändigt själv. Ha en skön helg!

Nicole sa...

Perfekt ritning! Ni kan kanske kompromissa, bygga ert drömmars hus, men göra en stor del av jobbet själva och satsa på material, uppvärming osv som är miljövänliga.
Det är nog en god idé att inreda nedre våningen först och sen fortsätta med vinden i lugn och ro. MEN då man väl flyttat in har man oftast tröttnat på allt byggande och det som lämnat ogjort lämnar så i många år...

Anonym sa...

Hejsan!
Tänkte höra om du fått dina maison belle och om du är nöjd?:)

eirikas sa...

Huset ser fint ut! Önskar er lycka till i era funderingar - 'he löisä no se'!

Skön söndag!

Mamsell Lufolk sa...

Det slog mig igen när jag tittade närmare på er bottenplan hur otroligt likadant vi har planerat våra drömhus! Alla rum på exakta samma plats, bara storleken varierar lite. Otroligt hur lika vi tänkt! :-) Vi har ju förståss flera fönster inritade men i övrigt skiljer det inte mycket. Jag röstar ju förstås för att ni bygger era drömmars hus, även om vi nu står i beråd att överge våra drömmars hus. :-) Men visst är det värt att fundera en och två gånger innan ni slår till, och då är det ju bra att ni har tid på er. Jag har oxå tänkt lägga in bilder på våra ritningar men jag har väntat på att få dem helt klara. Kanske jag ändå sätter upp dem nu när de knappast ändå kommer att blir helt klara om vi väljer att köra alt 2. Någonstans borde de ju ändå få synas ifall de sist o slutligen blir oanvända. ;-)

Flickan på landet sa...

Det ser jättefint ut!Skulle vilja skriva mer men har en liten i famnen..

StrandviksVillan sa...

Ser riktigt bra ut era ritningar!
Jag var också noga med att vårt hus skulle vara symmetriskt från utsidan.
Du kan ju kolla våra planritningar, dom liknar faktiskt ganska mycket (under etikett "övrigt") Vi har också köket över hela gaveln, och igår var vi och köpte en järnspis för att få reservdelar till den vi har, så den ska småningom in i köket.
Du ska verkligen inte strunta i hur grovköket ser ut! Vi har större, men det är ändå för litet!! Men vi är förstås fem pers.

Då vi flyttade in använde vi arbetsrummet på nedervåningen som sovrum och så hade vi två sovrum på övervåningen klara. Från trappan över mot balkongdörren hängde ett plastskynke och bakom det var kaos, inte ens färdigt isolerat!! Men det gick bra ändå och vi tog resten i sakta mak.

Lycka till!!

StrandviksVillan sa...

Hej igen!
Vi valde att ha skild liten toa och duschrum bredvid bastun. Om du kollar under badrum så har jag i ett inlägg kallad det för "barnens plaskrum". I det rummet har vi alltså bara en dusch, inget annat. På övervåningen har vi ett lite större rum med en ångduschkabin och det badrummet använder vi mest.

StrandviksVillan sa...

Hej igen! :)
Skulle det vara möjligt att byta plats på badrummet och bastu/klädrum då? Så att det blev ett enda stort badrum? Så skulle kanske jag ha gjort...
Vi har ju inte inrett vår bastu ännu, den var lågt på prioriteringslistan. Har den som torkrum för tvätten just nu. För oss funkar det helt bra att inte ha toa i duschrummet, men som sagt vi använder ju mest det på övervåningen. Där vi gör morgon- och kvällsrutinerna. Vi bodde i huset i över ett halvår innan badrummet på övervåningen var klart.

Jaa du, det är mycket att tänka på, men det brukar inte löna sig att förhasta besluten!

eirikas sa...

Hej igen! Jo, vi ska bli fler -'vilda bebin' kommer i slutet av april, då blir det livat... Hoppas att ni har det bra! Hörde att K både studerar och jobbar - duktigt! Sköt om dej!

Anonym sa...

Morrn, nu ska jag äntligen ta mig tid att lämna en kommentar. Har kikat på ritningarna tidigare och tycker ni har ett riktigt mysigt, lantligt drömhus! Och kvisten ska ni inte skippa - den är rena drömmen!

Om jag byggde igen skulle jag dock göra ett större hjälpkök, jag stör mig nåt enormt på vårt krypin. Men det var heller inget jag prioriterade när vi byggde. Tänkte att det har jag klarat mig utan förr så... Nu efteråt tänker jag att byggde man ett helt hus kunde man ändå ha satsat några kvadrat till på hjälpkök. Skulle inte ha haft sån stor ekonomisk betydelse i slutändan.

Men som sagt det är ju alltid stora pengar det är frågan om när man ska bygga hus, om än litet.
Osäkert med stora huslån oå i dessa tider, men man ska ju alltid bo nånstans, frågan är bara till vilket pris...

Annars så gillar jag detaljerna på det gamla gula huset brevid m-boden jättemycket. De ska du kolla, om du inte gjort det.
T.ex att dom har inbyggt daglykta istället för balkong ovanför kvisten, härlig brä-slåning, detaljerna runt fönstren osv...

ha en skön dag!

Lycka är ~ Onnea on sa...

Fint hus har ni planerat.
Hjälpkök, dusch och bastu är helt lika som vi har. Mest ångrar vi att hjälpköket blev för smalt..men jag har vant mig ;)
Ha en fin fortsättning på veckan!
~Marita~

Solsjö - Under en vind sa...

Ser ut som ett alldeles underbart hus!! Förstår att beslutet är svårt att ta! men drömma kan man ju göra hur mycket som helst!

Kramar!