torsdag 30 oktober 2014

Koka tvål
För tre år sedan hjälpte jag maken med ett skolprojekt. En av uppgifterna var att undersöka vilka kemikalier som finns i de hygienprodukter vi dagligen använder. Informationen var skrämmande, och intressant, tyckte jag, och upptäckten resulterade i att jag rensade bort alla våra hygien- och städprodukter. Ut åkte allt ifrån tvål och schampon till disk- och allrengöringsmedel.
Sen gjorde jag en nystart, och återupptog de naturvänliga produkter jag använt under ungdomstiden. Produkter, som saknar de skadliga kemikalier som finns i det mesta, och som också går att tillverka själv.
Med tiden hittade jag diskmedel och annat välbehövligt, utan skadliga ingredienser, från andra företag, och i tre års tid har vi nu alltså levt med mindre kemikalier, både på kroppen och i hemmet.

Flytande tvål har jag börjat koka själv, det är enkelt och det blir billigare än att köpa färdigkokt. Det enda som behövs är vatten, någon sorts matolja, tvätt-tensider, xantangummi och frivillig doft (om man vill, det kan gott uteslutas). Denna gång använde jag saften från en ekologisk citron, och några droppar eterisk olja med doft av eukalyptus och lavendel.
I princip är det bara att koka upp vattnet för att få det sterilt, och sen blanda i allt och sätta på flaskor. Tvålen förvarar jag i kylskåp och tappar upp på småflaskor vartefter det behövs. 
Hur enkelt som helst!

[Och som extra bonus känner jag mig såå huslig när jag står där i köket och fixar ;) ]

3 kommentarer:

klipposfia sa...

Exakt samma sak gör jag:) vår wilma hade så torra händer att de bara sprack sönder och då började jag koka själv. Hennes händer blev bra men hon fick ta med sig en tub i väskan till skolan för den tvålen de hade där var boven visade det sig sen...men med citron har jag aldrig prövat, det ska jag göra näst:) tack för tipset!

Anonym sa...

Hej! Fin blogg,som jag råkade halka in på.Var hittar man tvätt tensider?? Gillar hemlagat och försöker övergå helt till ekologiskt.

Mvh Anki M

Lantliga drömmar sa...

Klipposfia: Ja, SLS och propylen glycol som finns i de flesta tvålar är ofta roten till allt ont. Bättre då att koka egen tvål så vet man vad man sätter på huden!

Anonym: Hej, och Tack! :) Jag köpte tvättensiderna härifrån: http://www.amnatur.fi/shop/index.php?cPath=33_35&osCsid=4rntjlv82472nqp767tjchht47 Där kan man köpa ingredienserna var för sig, eller så borde det finnas ett gör-det-själv-paket där alla ingredienser är färdigt i ett paket.