måndag 9 november 2015

Tapetsering och golvslipning


I slutet av förra veckan började vi tapetsera sovrummet (lekrummet sen då övervåningen är klar), det tredje rummet i tur. Nu återstår bara vardagsrummet så är alla rum klara. Sovrummet är ju det rum som fått vänta längst på tapeter. I ett och ett halvt år letade jag med ljus och lykta efter en tapet dit, (här är ett par exempel) men ingen verkade passa. Slutligen blev det tapeten som var makens förslag ända från början, men som jag genast valt bort; jag gillar inte gult. Jag hade hellre haft en i en annan färgställning, men det var den gula som passade bäst i rummet helt enkelt.


Isoäidin aikaan från Pihlgren & Ritola, en papperstapet tillverkad i Finland, med gamla tapeter som förlagor.
Dörren gå till det som skulle vara en liten walk-in-closet, men som övertagits av teknikmännen... 


"Mommorummet".
I fredags åkte också golvpappen bort, och på lördag slipades alla golv och lutades och blektes.
Ännu på fredag kväll hade jag värsta beslutsångesten och ingen aning om hur vi skulle behandla golven! Lut anses av många som helt förkastligt då det bara dödar och förstör träet, och egentligen hade jag helt bestämt mig för att vi inte ska luta. Samtidigt vill jag inte ha mörka, gula golv, så slutligen blev det både lutat och blekt.


 Slipat, lutat och blekt golv i köket, samt tapeter på väggarna.
Golvet ska ännu oljas med ofärgad olja, så det är nästa projekt.
Sakta men säkert...! ;)

5 kommentarer:

Miascgamla hus sa...

Voi ihanaa, sielä laitetaan tapetteja! Olen varma että saatte niin kauniin kodin. Kaunis tapetti ja ovi on aivan ihana!

Elina/Italianpunainen paritupa sa...

Ihanaa nähdä, että uuteen taloon laitetaan näin kauniita vanhantyylisiä tapetteja. Tulee kaunista ja tunnelmallista!

Malin sa...

Häftig tapet, namnet på den passar ju in, för jag har för mig att vid min mommos fanns i tiderna nån tapet som påminde väldigt om denna.
Och golvet då, ja det ser ju ut att bli superfint. Det kommer du nog inte ångra att ni lutade det. Lägg gärna in bild på hur det ser ut sen när ni oljat det.
Spännande sen när du får börja möblera och placera in dina fina gamla möbelfynd!
Ha det bra!:) / Malin

Lantliga drömmar sa...

Mia: Oi kiitos! :) On kyllä niin kivaa kuin huone huoneelta valmistuu!

Elina: Kiitos! Haaveeni on ollut siirtää/kunnostaa vanhaa maalaistaloa, mutta aina ei saa niin kuin haluaa, joten nyt teemme seuraavaksi paras tilanteesta ja yritetään saada ainakin vähän vanhanaikaista tunnelmaa kotiimme.

Malin: Ja, det blir minsann ett riktigt "mommorum" :) Golven är nu oljade första varvet, två varv till så förklarar vi dem klara så här långt. Väntar bara på att få börja plocka in grejer, men saknar ännu bl.a. ett ordentligt matbord. Meeen, den som söker han finner, så förhoppningsvis dyker det upp nångång...! :)

Anonym sa...

Åh va fint!
Vilket härligt hus ni får!