fredag 27 februari 2015

Materialval En av tankarna bakom vårt husbygge har varit att bygga ett hälsosamt hem i gammal stil, och vi har försökt att använda naturliga material så gott det går. 
I våra väggar finns ingen plast, utan papper. Ytterdörrarna är isolerade med lindrev. Det som är trä, är trä, och ingen mdf: takpanel, väggpanel, golv, foder och dörrar. All väggpanel och alla dörrar och snickerier är målade med linoljefärg, och takpanelen och de väggar som ska tapetseras är målade med ekologisk färg från Auro. Panelen på utsidan är målad med slamfärg och fodren med linoljefärg.

Ja, våra köksskåp är förkastliga, och vi hade ju velat ha dem platsbyggda och i helträ, men det är ju bara så att ibland kommer både pris och tid (eller rättare sagt bristen på tid) emot, och då får vi göra det näst bästa. I detta fall då välja så åtminstone dörrarna är gjorda i trä, så jag själv kan måla dem i valfri linoljefärg för att få synliga penseldrag i dem.

Att försöka bygga giftfritt är inte alltid det lättaste. Man får läsa på och ta reda på det mesta själv, för i vanliga byggvaruhandeln har försäljarna noll koll när det gäller skadliga ämnen och gifter. Mer och mer börjar tapettillverkarna göra non-woven tapeter istället för papperstapeter. 
Här är mitt största problem just nu; äntligen hittade jag tapeten som var perfekt till sovrummet/lekrummet, men då jag kollade upp materialet med tillverkaren och genast fick en hälsodeklaration på det hela, så avger tapeten ifråga formaldehyd som bevisligen orsakar cancer.
Hmm, bara att söka vidare då...

Ibland har jag frågat både mig själv och andra, om det blir för extremt, för mycket gift-/hälso-tänk, men samtidigt - formaldehyd är lika skadligt som tobaksrök, och jag skulle inte låta mina barn sova och leka i ett rum med tobaksrök, så varför skulle vi då välja en tapet som vi vet utsätter oss alla för lika skadliga ämnen?

...och medan jag grubblar vidare på allt fortsätter jag måla... 
Målandet tar visst aldrig slut känns det som just nu.
Men, det som är målat är målat, och sen är det bara resten kvar... ;)

6 kommentarer:

Lantlig Längtan sa...

Intressant att läsa om ert husbygge och det ser jättefint ut!! Jag har också haft tankar på att försöka bygga så giftfritt som möjligt och med naturliga material när vi börjar renovera och bygga i vårt hus... Att må bra i det hus man bor i är ju jätte viktigt! Intressant att läsa om era materialval :)

Lundagård sa...

Vackra materialbilder! :-) Men usch det där med tapeter, tapeten vi fick till Holgers rum (ett bloggsamarbete) är en non-woven tapet och känslan är just att den inte känns riktigt bra och naturlig materialmässigt men sen har jag inte orkat kolla upp saken. Vet du om alla non-woven tapeter innehåller formaldehyd? Ah, det har gnagt lite det där att jag inte kollade med dem innan de skickade tapeten...

Lantliga drömmar sa...

Aja: Det vet jag inte. Non-woven tapeter innehåller dock alltid något slags syntetmaterial, vad det då är kan variera mellan olika tillverkare. Någon sorts plast i alla fall, oftast. Tapeten jag vill ha är från Boråstapeter, och enligt dem innehåller "pappersmassa alltid formaldehyd". Det intressanta är dock, att i vanliga papperstapeter hittas ingen formaldehyd... Usch ja, en verklig djungel är det iaf!

Lantliga drömmar sa...

Jo, Aja, snabbt kollat så hittade jag detta som borde höra ihop med er tapet: https://www.photowall.no/img/enviromental/mpNO.pdf
Enligt det så ligger ju värdena på formaldehyd och tungmetaller "gott under normen". Då får man ju själv ta ställning till om man tycker det är okej eller inte.

Lantliga drömmar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lundagård sa...

TACK så mycket för att du kollade upp det där jag inte riktigt vågade mig på, det låter ju i alla fall rätt bra men sen är det alltid svårt att veta när man inte har någon djupare kunskap inom området...