torsdag 8 november 2012

Hembakat
Häromdagen passade jag på att fylla frysen med nybakta semlor. 
Mitt bakande går i perioder, ibland äter vi enbart hembakt bröd, medan det andra gånger går månader då vi bara har köpt bröd hemma.

Jag fascineras ständigt av hur duktiga och arbetssamma människorna var förr; kvinnorna som tog hand om hemmet och barnen, stickade sockor och tröjor, bakade och kokade, saftade och syltade, tvättade kläder för hand - i iskallt vatten vintertid, tog hand om djuren, och slet och knogade dagarna i ända... 
Ändå tror jag att de kunde känna en viss glädje i det hela också? 
Jag hoppas åtminstone det!

Jag skulle själv vilja göra så mycket mer här hemma, leva mer som förr, vara så mycket duktigare än jag är... Samtidigt, så är dagens samhälle uppbyggt på ett så annat vis, kvinnor är idag ute i arbetslivet och tiden och orken räcker helt enkelt inte till på samma vis som för de kvinnor som "bara" hade hemmet att ta hand om.

Istället för att känna press att jag måste göra si eller så, så gör jag det jag vill och orkar; om jag en dag inte vill baka eller tvätta, då gör jag det en annan gång helt enkelt!
Vi får vara tacksamma för att vi idag har andra valmöjligheter än de hade förr, och så passar jag på att göra det jag vill, med glädje, istället för att sucka och klaga under arbetets gång!

1 kommentar:

Flickan på landet sa...

Mums...:) Jag känner igen mej där, ibland äter vi endast hembakt och däremellan köper vi. För precis som du skriver så hinner man ju inte med allt detdär som dom hann med förr även om man skulle vilja leva mera så. Ibland känner man att det är synd att allt har blivit så "moderniserat" och stressigt!Jag satt och diskuterade just detta med mina farföräldrar idag. Dom tyckte att det är så himla lyxigt idag, förr gick dom eller skidade in till byn hur kallt det än var :) Idag skjutsas barnen hit och dit och är mjölken slut hoppar man i bilen o hämtar mer. Kanske det är bra så också :)

Skön fredag till er =0)