måndag 9 mars 2009

Hur lever du ditt liv?

Har nyligen läst en underbar bok!

Boken "Bondens Jord" handlar om en familj i Sverige som lever precis som på 1800-talet.
De lever av sitt eget jordbruk, allt de äter kommer från deras egna djur och ekologiskt odlade marker, de använder hästar till nästan allt, och har helt enkelt en underbar livsfilosofi!

Boken gjorde ett djupt intryck på mig och jag är helt imponerad av familjens sätt att leva!
Jag insåg hur otroligt materialistisk jag är, hur mycket onödiga saker vi har hemma, hur fel vi egentligen lever...

Jag har t.o.m. fått ta mig en funderare på vårt husbygge...
Jag är inte alls så säker på att vi ska bygga det hus vi har tänkt...!

Ja, det är mitt drömhus, men oj så onödigt det känns att bygga stort och dyrt, när man ju klarar sig på så mycket mindre!

Ojoj, hela min värld är i gungning ;)

Om ni ens är lite intresserade av livet förr i tiden, och inte har läst boken - läs den! :)

20 kommentarer:

Karin sa...

Oj oj! Jag håller med om att vi är materalistiska och mycket är jag beredd att lämna bort, men min bekvämlighet vill jag ogärna avstå från... Men självhushållning är nånting som vi skulle vilja tillämpa en vacker dag!

Det är sunt att rannsaka sig själv titt som tätt! Jag lånar gärna boken av dig om den är din!

Kram, Karin

Maria sa...

Nåt man borde läsa ser jag........ibland behövs det inte mycket förren man tänker annorlunda!
Skulle jag bygga ett nytt hus nu skulle jag inte bygga nåt stort, dyrt hus utan litet, enkelt, ljust och trivsamt. Ett allrum med kokmöjligheter där man alltid vistas och små sovrum.....inget extra med andra ord :O) Det är inredningen och känslan som är A och O.......(jag skulle ha liggande, bred panel med råspunt i allrummet/köket......huset på storback ser charmigt ut)

Ska du börja om nu med ritningarna eller ? borde ha kollat husritningarna då jag var till ert, skulle ha varit kul!!

Maria sa...

Glömde skriva att soffan har nog varit med en tid redan....den har stått i Ivars rum men blev flyttad i lekrummet......ska annars till Ikea på Tors med gubben så om du vill kan jag ju titta om de naturvita överkasten finns (som vi har på soffan)....visst ville du ha ett sånt :O)

Flickan på landet sa...

Låter jätteintressant. Ja, ibland blir man nästan ledsen när man tänker hur lyxigt vi lever mot vad man gjorde förr. Och barnen borde få uppleva mera av "förrivärldens fattiga liv" så de inte skulle bli så bortskämda!

Lantliga drömmar sa...

Karin: vet inte om du läser detta, men boken har jag lånat från närmaste bibliotek ;) Ska snart lämna in den så får du låna den! :)

Anonym sa...

Oj, den boken måste jag bara få tag i!! Ska kolla på bibloteket:)
Tack för tipset:)

matilda sa...

det är sunt att tänka över hur man lever ibland tror jag!
jag försöker tänka rätt småskaligt när vi funderar på husbygge! ett litet enkelt hus vill jag ha. dock finns det saker som jag ändå vill prioritera, som bra med bänkytor i kök och gärna en alldeles skild tvättstuga! för de sakerna är jag beredd att offra stora sovrum och stort vardagsrum!
alla tänker vi olika och jag håller med om att det materiella spelar stor roll i våra liv, jag är en sån som gärna vill ha en massa. svårt att ändå på, men om man verkligen vill går det absolut :)
kram!

Lufolkan sa...

Vilken fin hall ni har! Ni orkar göra så fint fast ni bor på hyra, annat är det hemma hos oss. Vi sparar allt fint tills sen. ;-)

Hmm.. borde kanske läsa den boken nu.. Lufolkarna har nämligen slagit en kullerbytta. Ritningarna nästan klara och så plötsligt funderar vi på allvar att köpa ett stoooort hus från Terjärv att flytta till Lufolk! Så kanske jag genast borde låna boken för att komma på andra tankar. Har alltid tänkt att vi ska ha litet hus, men sen blev det ju int så speciellt litet det som vi ritat heller, även om det blev ganska trångt och med små och få rum. Hur kan man då plötsligt tänka sig att köpa ett enormt hus??? Vet faktiskt inte vad som tagit åt oss, men det äkta gamla verkar så lockande på ngt sätt.

Grinden på glänt sa...

Vad intressant det låter! Har hört om nåt liknanade förr..

Jag är nog för lat för självhushållning. Gillar inte att rensa ogräs och ta upp potatis och sånt.. Fast vi odlar ju ren ekologiskt i stor skala.. :)

En systemdigitalkamera förståss!! :)

Maria sa...

Hejsan....ett mail väntar på dej :O)

Grinden på glänt sa...

Nej, faktiskt så odlar vi så lite potatis som möjligt.. Alla har ju inte ko för att få mjölk heller så... ;) vi köper faktiskt vintertid potatis.

Huset på landet sa...

Tack för bokstipset!
Ja det där är saker som jag tänker på ofta. Men vi har renoverat ett gammalt hus, vi klarar oss på ca 130 m2 på 4 personer, eftersom två generationer delar på huset. Det var just i nån tidning (kanske Kotivinkki) om detta att trenden går från stora hus till mindre, energisnåla hus. Dessutom slipper man betala av på megalån! Men man bygger ju kanske hus bara en gång i livet så då ska man nog unna sig det man vill ha!

klipposfia sa...

Det låter som ett jätte bra boktips!!! Ibland behöver man skakas om lite i funderingarna, gör nästan alltid bara gott;) men det är tungt! för visst är vi överhopade med lite för mycket av det goda....ska absolut läsa den boken!

Grinden på glänt sa...

Vi köper själv sån potatis. I Jeppo/Pensala-området finns en som odlar eko-potatis, vi har tänkt många gånger att vi skulle fråga om vi får köpa direkt av honom men än har vi inte kommit oss för...

Mitt Nya Vita Hem sa...

Men så många inlägg jag missat. Ibland glömmer man titta in då man inte ser i blogg koll dina nya inlägg :)

Så mysigt ni har det i hallen, vi hade en likadan klädhängare i radhuset vi bodde i men den åkte ut,utan att fråga ;)

Och vilket skötbord så tjusigt.


Tror inte jag svarat på din fråga ang. jobbet. Det är nog kontorsjobb där jag jobbat tidigare :)

Anonym sa...

Låter verkligen som intressant läsning!

Håller ju själv på att läsa om wabi sabi livsfilosofin, vilken oxå har naturnära och enkla tankar om hur leva livet. Verkligen intressant!

Som det stod i gårdagens tidning så föreläser Gisela Linde imorgonkväll på sursik om jus "ett enklare liv". Jag tyckte det lät så intressant att jag genast anmälde mig :)

eirikas sa...

Spännande, spännande! Ibland hittar man små pärlor... Drömmer ibland om självhushållning och enklare livsstil, men den brutala verkligheten kommer emot - i somras orkade jag inte ens odla lök, skulle bli magra vintrar hos oss :)

Sköt om er!
Linda

Kamomilla sa...

Åh! Jag undarar var man får tag på den!? Ska genast skriva upp namnet för den verkar underbart intressant!

Kamomilla sa...

Tack snälla du, jag ska genast imorgon gå till biblioteket och fråga. Vårt bibliotek är jättelitet men de kan leta reda på böcker från kommunerna runtomkring så det lönar sig alltid att fråga. :) och så finns det nätaffärer med böcker. Ad Libris tex...

ha en superbra helg!
kamomilla

lever loppan på landet sa...

Låter som en mycket intressant bok och innehåller säkert mycket tänkvärt! ...ofta stormar man bara på i livet som vanligt och slösar och tänker alltför stort, då man egentligen klarar sig bra på mycket mindre än man tror... :)
Den boken borde jag läsa nån gång då jag får tid!
Ha det bra! & Trevlig helg! :)