lördag 5 maj 2007

Mormors spetsar

Spetsar är något som jag tycker väldigt mycket om, i synnerhet gamla handvirkade...
Har av mamma och mormor fått deras gamla dynvar och lakan, bl.a. brudlakanen. Idag ligger de i linneskåpet och väntar på att få komma fram, vilket de ska få göra sen i vårt hus. Lakanen skall bli gardiner, och örngotten ska få pryda våra soffor.Tänk så otroligt mycket jobb de lade på att virka spetsarna!

Mammas mosters initialer. Inte lite tid som lagts ned på detta dynvar...!

Mormors dynvar som hör ihop med brudlakanen.

Min mammas initialer... Här hade de redan förenklats lite från den äldre generationens broderier, och idag? Vem sitter och broderar dynvar nu när man "brudar sig"? Synd egentligen, för det är ju så vackert och personligt med handgjort, och ett fint minne för nästa generation!

10 kommentarer:

Anna sa...

Jättefina spetsar och broderier. Det är synd att det är ett hantverk som håller på att försvinna. Jag har också ett inlägg på min blogg om farmors gamla broderier.

Ha en skön helg!

Marres Hörna sa...

Jättevacker!!! Finns det nåt mera romantiskt??

Kram Martina!!!

Inredningstokig själ sa...

Måste nog kolla igenom mammas skåp, vet att det finns nåt lakan som har nån typ av broderi på (åtminstone finns det spets). . .men nu just skulle jag inte orka sätta mej framför nån symaskin och sy gardiner. Tycker egentligen inte alls om att sy (gör det bara om jag måste, och då gör jag det FORT och SLARVIGT *ler*) Dina lakan e ju så vackra, tänk vad dom kunde förr!!

Lotta sa...

Jag håller med dig, det är underbart med gamla spetsar och broderier på lakan och örngott! Kul när man kan göra något av det, och inte bara låta det ligga i skåpen!

Du visar väl bilder sen när det har blivit gardiner!

kram Lotta

Lantliga drömmar sa...

:-) Jag tycker inte heller om att sy, men tror ändå att jag ska köpa en egen symaskin snart, är ju så jobigt att alltid låna mammas... ;-)

Bilder på gardiner kommer nog sen, men det tar nog en tid innan jag börjar med dem, måste ju få klart huset först! ;-)

Lotta sa...

Tack för rara ord på min sida!

Visst är det konstigt att vi i vårt relativt lilla land kan ha så stora skillnader i väderlek. Hela helgen här nere i Skåne har det varit riktigt sommarvarmt. När det var som varmast idag steg temperaturen till omkring 25 grader. Och detta är ju inte riktigt normalt för denna tid på året. Trist att syrenerna slår ut vilken dag som helst. Det ska vara en avslutningsblomma, och alltså blomma de första veckorna i juni. Ur led är tiden!

kram Lotta

Elzste sa...

Vilka underbara saker. Jag skulle bli helt överlycklig om jag hittade sånt i gömmorna. Vad kul att dom är sparade. Tyvärr slängdes nog mycket sånt förr.
Kram

Vaniljmamman sa...

Ååå vilka underbara & inte minst välarbetade spetsar och märkningar.
Jag tillhör den skaran som uppskattar vackert sänglinne, skulle vilja ha en örngottbandsveckare, så jobbigt att vecka för hand....men å andra sidan glad att jag kan denna ädla konst!
Tack för titten!

Lantliga drömmar sa...

Örngottbandsveckare? Aldrig hört talas om! Du får verkligen vara glad att du kan det, för det är det inte alla som gör!

. sa...

Wonderful.